Бъркана баница

Описание на рецептата

Рецепта за бъркана баница

Ето, че най-накрая дойде време за най-вкусната мързелива баница.Тази вкусотия може да бъде намерена под името бъркана баница. Както обичам да казвам, няма огромно значение как се казва дадено ястие. Важното е да се приготви вкъщи да се хапне със семейството. Хубаво е да създаваме спомени чрез уюта на дома и вкуса на храната.
Тази рецепта е буквално хит от моето ранно детство. Живеехме на село, продуктите не бяха много, добре че имахме домашно кисело мляко и сирене, защото не винаги имаше от тях в магазина. Не бяха година на изобилие на хранителни продукти, но смятам, че точно тези времена раждат достъпните и вечни рецепти.

Дори и в наши дни се случва да няма дадени продукти под ръка, даа има ги в магазина, но не винаги ни се ходи до магазина.

Затова мисля, че тази класическа рецепта за Бъркана баница трябва да заеме своето почетно място сред любимите български рецепти за закуски.

Пухкава мързелива баница

Рецепта за бъркана баница

Сигурна съм, че много от вас ще решат, че в рецептата се използват кори за баница, защото все пак виждате бъркана баница.

Нека си припомним, че преди години (от времето на тази рецепта) фините кори за баница не бяха на една ръка разстояние на рафта в магазина. Мисля, че дори и ги нямаше. Тогава корите за баница се точеха на ръка.

И сега, ако чете един съвременен тийнейджър случайно цъкнал на линка в гугъл, водещ към рецептата за мързелива баница, ще се пита за средновековието ли говоря или за времето на динозаврите.
Е, за мен не беше толков аотдавна, но за съвременните деца, това са далечни времена, които не разбират, просто защото сега има всичко.

 

Бъркана баница

Да, преди години, корите за баница се точеха на ръка, затова и тази рецепта носи името си бъркана баница или мързелива баница, защото не се точи.

След това отклонение от времевите норми, мисля, че успях да усъвременя рецептата съвсем малко, като й добавям чери домати и малко чубрица, за да е малко по-интересна на децата.

Вкъщи се хапне с удоволствие, а дъщеря ми я хареса, което значи, че всичко е наред. Тази сполучлива рецепта за мързелива бъркана баница е по вкуса и на новото поколение, нищо че е толкова “стара”.

Направих и видео рецепта, която е тук.

Съставки
Видео
Стъпки за изпъление
1

Първата стъпка от рецептата за моята бъркана баница е приготвянето на продуктите.

Самата рецепта е супер лесна и бърза, така че ако все още се чудите дали да я направите, просто забъркайте съставките в реда описан от мен.

Содата за хляб се слага в киселото мляко, оставя се настрани докато се активира или както е познато да се пише “да шупне”.

2

най-вкусната мързелива баница

Разбийте яйцата добре, сложете олиото към тях.
Изсипете млякото със содата.

Отново разбъркайте добре.

На етапи добавете брашното.

Във видеото ще добиете представа каква трябва да бъде сместа.

Намажете тава за печене с олио.

Сложете сместа в тавата.

Отгоре разпределете сиренето.
Нарежете чери доматите на половинки, след това ги подредете върху тестото.
Поръсете с ронена чубрица.

3

Пухкава мързелива баница

Печене бърканата баница в топла фурна на 200 градуса за около 30 минути.

Може да следите печивото си, когато е готово извадете и охладете.

Абонамент
Абонамент

Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!

Финални думи

Бъркана баница

Приятели, вярвам, че традиционните рецепти трябва да бъдат съхранявани и предавани на поколенията. Харесва ми, че могат да бъдат и подобрявани. Понякога една добавка, прави храната още по-красива и вкусна.

Вижте рецептата за баница с локум, рецепта за точена баница, рецепта за тракийска точена баница.

Поставям линкове към платформите, в които можете да ме откриете и да подкрепите работата ми.

Подобни рецепти
Филтрирай