Ризото с тиквички

Описание на рецептата

От години не бях приготвяла ризото. Наскоро се вдъхнових да направя ризото защото срещнах един нов ориз за ризото и реших да си припомня вкусът на това идеално балансирано ястие.
За тези от вас, които не са опивали ризото, ще споделя, че това не е обикновен ориз, има разлика във вкуса и техниката на приготвяне.
Класическия бял ориз, който е любим на повечето българи, се приготвя в тава с вода, мазнина и подправки. До като при приготвянето на ризото се получава едно изграждане на баланс между вкусовете съдържащи се в ориза.
Усеща се приятна нотка идваща от бялото вино, богатия и наситен пилешки бульон, самия ориз има кремообразна консистенция, а за финал има фино нарязан пармезан, който сякаш завършва перфектният вкус.
Обикновено ризотото се приготвя с гъби, ако имате горски още по-добре. Аз реших да избягам от класиката и да заложа на любимия пролетен зеленчук- тиквичката.
Комбинацията е страхотна!

Съставки
Стъпки за изпъление
1

Първо сварете пилешкия бульон като в тенджерка сложите водата, бутчетата и свежите билки.
Варете до готовност на пилешкото месо.
Ако желаете месото можете да го добавите към ризотото, не съм го изхвърляла, аз си напарвих салата от месото на бутчето.

2

За ризотото използвах готовия бульон, ако не желаете да варите месо, разтворете едно кубче сух бульон в топла вода и добавяйте от него в ризотото.
Аз исках да се доближа максималко близо до оригиналния вкус на ризотото.

3

В подходящ дълбок тиган сложете олио, когато се сгорещи сложете тиквичките.
Задушете ги за около 5 минути. След това сложете ориза и виното.

4

Разбъркайте. Когато ориза усвой виното, сложете един черпак горещ пилешки бульон и разбъркайте. Когато ориза отново усвой бульона вие пак трябва да добавите един черпак, това действие се повтаря до като ориза не се сготви. Подправете го с малко сол.

5

Сервирайте в подходяща чиния и поръсете с пармезан.
Поднесете го с чаша бяло вино и се насладете на неповторимия вкус на ризотото.

Абонамент
Абонамент

Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!

Финални думи

Ще усетите в небцето си експлозия от вкусове, които може би, ще ви пренесат в Италия!

Подобни рецепти
Филтрирай