Руска салата

Описание на рецептата

Рецепта за домашна руска салата

Визитната картичка на руската национална кухня всъщност се нарича “Оливие”, класическа руска салата.
В България, Франция и други страни, същата салата е позната като “руска”.
Малцина обаче знаят, че е създадена от френски готвач, пристигнал в средата на 19-ти век в Русия.
Веднъж Оливие поръчал на готвача да приготви традиционния френски сос с горчица, включващ още масло, оцет и стрити сварени жълтъци. Готвачът съкратил процедурата и вместо сварени, прибавил пресни жълтъци. Вкусът на соса потресъл Оливие, който преценил, че откритието може да промени вкуса на всяко ястие. Този сос, по ирония на съдбата, днес е известен като … майонеза. А тогава така се е наричала традиционната френска салата, която Оливие приготвял за клиентите си. Всички нейни съставки – месо, зеленчуци и новият сос, били подредени разделени в една чиния. Блюдото се наричало “майонеза от дивеч”.
Вероятно случайно станало така, че веднъж продуктите се смесили. Така се родила салатата Оливие, която бързо се прославила.
Принос внася и съветската художествено-творческа интелигенция. На писателя Михаил Светлов приписват появата в рецептата на варени моркови. В Брежневската застойна епоха творението на Оливие мутира в “Съветска салата” – месото от птица се заменя с шунка или някакви колбаси, които тогава могат да се намерят по магазините. В днешната епоха името Оливие е напълно реабилитирано.
Аз ще представя пред вас моята любима рецепта за тази салата, която научих от майка си и с времето я промених по вкуса на моето семейство. Руската салата е типична за празничната трапеза за Нова година или друг празник.
Рецепта за Руска салата се среща често, но тази е изпитана лично.

ruska-salata-domashni-vkusotii
Съставки
Видео
Стъпки за изпъление
1

Обелваме картофите и морковите и ги сваряваме. Нарязваме на кубчета сверените моркови, краставици и салам. Ние обичаме картофа за руската салата да е намачкан. Така, че още горещ го намачквам с малко масло и 20 мл. вода.

2

Слагаме в подходящ съд всички продукти, добавяме майонезата и омесваме всичко. Накрая добавяме нарязаните яйца. Може да декорирате по желание с тънки ленти моркови и магданоз.

Абонамент
Абонамент

Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!

Финални думи
Подобни рецепти
Филтрирай