Бобът на баба Фанка

Описание на рецептата

Миналата седмица ви разказах една малка част от историята на едната ми баба, която се казва Райна и споделих с вас нейната традиционна рецепта за сарми.
Тази седмица ще ви представя рецептата на баба Фанка, която сподели с мен как от 50-60 години приготвя боб. Така се е научила да го прави от нейната майка….
Отново не съм добавила нищо от мен, защото исках да съхраня традицията, която споделиха с мен, бабите ми.
Хубаво е да съумеем да попием опита на нашите предци и да го съхраним правилно.
Щастлива съм, че достигнах възраст и имам желание да оценя това, което моите баби с отворено сърце споделиха с мен…Щастлива съм, че мога да се докосна до мъдростта и опита им в живота.
Безкрайно много ги обичам и уважавам.
Баба Фанка е баба на моя съпруг, тя ми разказа как са посрещали празните и по-точно Бъдни вечер. Историята и рецептите на двете ми баби са идентични, което ме наведе на мисълта, че в нашия регион и населено място, всички са готвели и посрещали празните така.
На софрата на Бъдни вечер е имало постни ястия приготвени на печка, сармите и боба са сготвени в тенджера на котлона и наличните им продукти.
Вкусовете са изчистени но достатъчно богати, отново използвах праз, червен пипер и сушена чушка, и Боб български Имало едно време на KRINA.
Точно KRINA или по-скоро новата им игра с награди: ОТКРИЙ ПРАЗНИЧНИТЕ ВКУСНОТИИ НА ТРИ СПЕЦИАЛНИ БАБИ КУЛИНАРКИ, ме вдъхновиха да разговарям и разпитам бабите за техните рецепти.
За да се включите в играта, трябва да се гласува за едно от ястията на трите баби и съответно можете да спечелите награда. Аз се включих, защото ми стана интересно и забавно самото представяне на играта и логото: “ДЯДО КОЛЕДА НЯМА СЛАВА НА КУЛИНАР,ЗАТОВА ТАЗИ ГОДИНА ПОКАНИХМЕ БАБА KОЛЕДА!“
Мисля, че тук е мястото да споделя и отзивите си от този боб, накиснах го във вода, набъбна перфектно и се свари идеално. Обикновено попадам на ужасен боб, който не увира и остава твърд като камък. Но с Боб български Имало едно време на KRINA нямах подобни проблеми.

Съставки
Стъпки за изпъление
1

Боба се накисва във вода от предната вечер. На сутринта се слага в тенджера, залива се с вода, която трябва да го покрие и да има над него. Вари се на бавен огън, като към боба се слагат и сушените чушки.
Вари се, като се следи да остане на гъсто, а не на чорба.

2

Когато е сварен към него се слага сол, джоджен и се прави запръжка.
Взема се тиган, в него се слагат няколко лъжици олио, когато олиото се сгорещи се добавя ситно нарязания праз.
Праза се готви до омекване, поръсва се с червен пипер и брашно.
Разбърква се енергично и бързо.

3

Смесването на запръжката към боба, се прави като внимателно се добавя черпак от боба към тигана, така се изравняват температурите на двете части и няма опасност да имате плаващи бучки в тенджерата.
След като сте смесели успешно двете части в една, можете отново да поръсите с малко джоджен или ронена чубрица.

4

Боба се поднася топъл и домашен хляб.
Не е необходимо да чакате Бъдни вечер, за да го опитате.
Сега сме във време на пости, така че се възползвайте от рецептата.
Изненадана съм, колко вкусно се получи.
Смело вземайте залък хляб и топете в боба по “панудски” както са го наричали нашите предци преди години.

Абонамент
Абонамент

Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!

Финални думи

Не пропускайте да пробвате късмета си в новата игра на KRINA или да опитате и някоя от рецептите на БАБА KОЛЕДА!

Подобни рецепти
Филтрирай