Домашен кефир

Описание на рецептата

Как да си приготвим кефир в домашни условия

 

Преди да започна с подробното описание на кефира, какво е кефир, за какво е полезен кефира, как се отглежда кефир, закваска за кефир и въобще преди да отговоря на всички въпроси свързани с кефира, искам да споделя как се запалих по кефира и ферментацията на храната.

Началото

Всичко започна преди няколко месеца, когато при редовното ми посещение на любимите ми книжарници от рафтовете ме грабна директно едно заглавие. “Дива ферментация” е книгата. Дълго се колебаех дали да я купя, защото всички знаем как се прави туршия и кисело мляко. Прелиствах книгата и я оставях на рафта.

Няма да крия, че аз не съм по импулсивните покупки, преди за купя нещо, обмислям сериозно дали ми трябва, за какво ще ми е от полза. И така след може би един месец колебание и добър ремаркетинг на книжарниците, аз си купих Дива ферментация и се потопих в един нов свят, за който и не подозирах.

Разбрах, че можем да правим туршия без да я пресичаме с химически елементи, разбрах как се прави хубав квас, разбрах как се отглежда кефир и колко полезен е той.
разбрах каква е разликата между воден кефир и млечен кефир, ще споделям още по темата. Изчетох книгата светкавично и се заех с практика.
Направих няколко пъти, всъщност и дега правя, домашна туршия богата на полезни съставки, без захар, само със сол и вода.
Постепенно добих увереност и реших да посегна към млечния кефир.

Така започнах едно ново пътешествия в света на млечните.

 

Тибетска кефирна гъба 

Какво е кефир?

Използвам книгата за източник на информация.
Кефирът е ферментирала млечна напитка, която произхожда от Кавказките планини и Централна Азия. При ферментацията млякото се сгъстява и в зависимост от продължителността на ферментацията вкусът му може да варира от лек до изключително тръпчив. 

Кефирните зърна приличат на малки пухкави цветчета карфиол тази жилава маса е вградена сложна общност от поне 30 микроорганизма и дрожди които предават на кефира пенливата му е ферестенция както и малко алкохолно съдържание около един процент.  

Домашен кефир

История на кефира - от книгата

Историята на кефира е изключително интересна и изпълнена с много интриги. Твърди се, че първите кефирени зърна са подарък от Аллах на неговия пророк Мохамед. Зърната са били ценени от хората, които са ги притежавали. Предава ли се от поколение на поколение и определено не са били споделяни с непознати. В началото на 20 век Общоруското лекарско  дружество се заинтересувало да се добере до тайнствения  източник на тази здравословна напитка. Тъй като притежателите на зърната не желали да ги споделят това изисквало измама и културна кражба. Схемата включва млада рускиня на име Ирина Сахарова, която лекарите се надявали да успее да очарова кавказкия принц Бек-Мирза Бар-Чоров, за да й даде няколко кефирни зърна. Той отказал, тя се опитала да си тръгне, той наредил да я отвлекат - била спасена а, принцът арестуван. За компенсация  Сахарова получава съкровището, което е търсила. През 1908 година тя отнася първите кефирни зърна в Москва. Кефирът се превръща в популярна напитка в Русия, както е и днес.

 

Приготвяне на кефир

Как се прави кефир

Как да си приготвим кефир в домашни условия

Кефир се приготвя изключително лесно.

Това от, което се нуждаете е  закваска за кефир.

Къде да намеря кефирена гъба?
Приятели,  аз намерих кефирена  гъба в интернет, така че ако желаете и вие да се сдобиете, може да ми пишете за да ви кажа от къде я намерих. 

 

Ползи от кефира 

кефирена гъба

 Ето някои от най-важните ползи за здравето:

 

 • Кефирът действа като антибиотик и има противогъбични свойства. Той е особено полезен при кандидоза (гъбична инфекция), сърдечносъдови заболявания и ХИВ/СПИН.
 • Кефирът ни предоставя полезни микроорганизми, които могат да подобрят храносмилането, да облекчат някои често срещани проблеми, като газове, подуване на корема и влошена перисталтика. Той може да осигури редовно изпразване на червата и лекува запек. Ензимите, които се съдържат в кефира, могат да бъдат особено полезни за хората с непоносимост към лактоза.
 • Кефирът съдържа много важни витамини и минерали. Той е богат източник на витамините А, В2, В12 и К. Най-важните минерали, открити в кефира, са калций, фосфор и магнезий.
 • Кефирът може да прочисти дебелото черво и да разреши всякакви видове чревни проблеми, включително възпалителни заболявания на червата.
 • Кефирът може да лекува редица здравословни проблеми, като гастрит, панкреатит, екзема,стомашна язва, псориазис, ревматизъм, артрит и подагра, остеопороза, анемия и увредена лигавица на стомаха
 • Кефирът оказва стимулиращ ефект върху имунната система и по този начин подобрява способността на организма да се бори с болестите.
 • Кефирът намалява риска от някои видове рак, включително рака на дебелото черво, като пречи на размножаването на раковите клетки.
 • Кефирът действа успокоително и благоприятства поддържането на нервната система. Това свойство на кефира се дължи на наличието на аминокиселини като триптофан.
 • Кефирът е антиоксидант и може да неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките и окисляват тъканите. Чрез намаляването на въздействието на свободните радикали кефирът може да забави процесите на стареене.
 • Другите ползи от кефира за здравето включват контролиране на акнето, нарушенията на съня, депресията, астмата, бронхита, хипертонията, диабета, синдрома на хроничната умора, алергиите, колитите и диарията.
 • Кефирът е лесно смилаем и се приема много добре от деца. Той е източник на протеини и много незаменими аминокиселини.

Кефирът е с ниско съдържание на лактоза

Обикновените млечни храни съдържат естествена захар, наречена лактоза. Много хора, особено възрастните, не са в състояние да разградят и усвоят правилно дизахарида. Това състояние се нарича непоносимост към лактоза. Бактериите във ферментиралите млечни храни – като кефир и кисело мляко – превръщат лактозата в млечна киселина, така че тези храни са с много по-ниско съдържание на лактоза от млякото.
Те също така съдържат ензими, които могат да помогнат за още по-голямо разграждане. Ето защо кефира като цяло се понася добре от хора с непоносимост към лактоза, поне в сравнение с обикновеното мляко. 

Как се прави кефир

Ето някои типични за състава му компоненти:

 

Пробиотици – разнообразие от полезни бактерии и дрожди.

 • Протеин – Съдържа около 3-4 грама протеин на 100 милилитра.
 • Въглехидрати –  съдържа лактоза, въглехидрат, намиращ се в млякото, който частично се разгражда по време на ферментацията. Това го прави по-лесно смилаем от хора с лактозна непоносимост.
 • Витамини и минерали – добър източник на включително калций, витамин D, витамин K, витамини от групата В и фосфор.
 • Мазнини – това зависи от млякото и неговата масленост.

В процеса на ферментация, в кефира може да открием също различни органични киселини, аминокиселини и ензими.

Разлика между кефир и кисело мляко

Въпреки, че кефирът е подобен на киселото мляко, основната разлика между ферментацията на кефир и кисело мляко е, че кефирът е ферментиралото мляко, получено от лакто-алкохолна реакция и лактозата от прясното мляко, която е превърната в млечна киселина, докато в киселото мляко е само лактозата, трансформирана в млечна киселина.

Кефирът предотвратява гнилостните процеси в червата и помага за очистването на организма. По този начин, абсорбирането и усвояването на хранителните вещества е по-пълно и необходимите компоненти могат да бъдат синтезирани като витамин К. Спокойно може да се пие всеки ден, не променя храносмилането и се абсорбира бързо от кръвта.

Киселото мляко стимулира чревната флора, но кефирът е истински обновител за нея, така че е препоръчително да се приема след приключване на лечение с антибиотици.

В сравнение с киселото мляко кефира е  много лесен за приготвяне, защото ни изисква контрол на температурата. 

 

Домашен кефир
Съставки
Видео
Стъпки за изпъление
1

 

Тибетска кефирна гъба

Използвайте качествено прясно мляко, ако не живеете на село или нямате близки, които да ви дадат мляко, може да се вземете от млекомат.
Кефир се прави с краве, овче или козе мляко. Каквото пожелаете, имате и обичате да консумирате. Един литър сварено прясно мляко и охладено до стайна температура. Като сложите пръста трябва да ви бъде приятно, а не да пари. Това е важно защото ако млякото пари ще убие кефирената гъба. Слагате зърната в достатъчно голям стъклен буркан.

Ако ползвате един литър мляко ще ви трябва поне литър и половина - два. Поставете зърната кефир вътре и затваряте с капака. Покривате с кухненска кърпа, оставете на стайна температура.
Кефирът ферментира на стайна температура от 24 до 48 часа. Може да бъркате един-два пъти дневно или въобще да не го бъркате, няма проблем, защото пак ще се получи.

какво е кефир

Вижте видеото тук.

 

2

Как се работи с кефирената гъба?

Как се прави кефир

Тибетска кефирна гъба

Много важно правило е да не миете кефира с вода от чешмата. Водата трябва да бъде преварена или филтрирана като в случая препоръчвам преварена охладена вода. След като измиете внимателно кефирените зърна ги поставяте в буркана използвате пръсти или дървена лъжица, или пластмасова. В никакъв случай метална лъжица. Когато прецеждате готовия кефир използвате пластмасов гевгир или тензух, в никакъв случай не използвайте метални цедки или гевгири.

Абонамент
Абонамент

Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!

Финални думи

Домашен кефир

Мили приятели, пробвайте, защото не е трудно.

Споделената информация е много, защото искам да бъда максимално подробна. Ако възникнат въпроси, пишете ми в социалните мрежи.

Вижа как се прави домашно кисело мляко тук.
Рецепта за домашно крема сирене има тук.

Поставям линкове към платформите, в които можете да ме откриете и да подкрепите работата ми.

Подобни рецепти
Филтрирай