Сармите на баба Райна

Описание на рецептата

Когато искам да ви споделя всички мои вълнения и емоции, трудно намирам думите или историята, с която да започна. Зная, че е по-добре от начало, за това ще стартирам с нещото, което ме вдъхнови да стигна до рецептата за тези сарми.
Между другото тази рецепта е традиционна за населеното място на моето семейство за Пловдивския край. По тази рецепта са се приготвяли сармите за Бъдни вечер от моята баба Райна. От както тя се помни, а тя е на 85 години, все така са ги правили, затова аз ги направих като нея. Повярвайте ми, че не ми беше лесно да се сдържа, но успях и не добавих нищо от мен в тази рецепта.
Отклоних се от началото, но сега вече се връщам към него.
Преди няколко седмици видях моите приятели от KRINA, че имат много интересна игра:
ОТКРИЙ ПРАЗНИЧНИТЕ ВКУСНОТИИ НА ТРИ СПЕЦИАЛНИ БАБИ КУЛИНАРКИ!
Трябва да се гласува за ядно от ястията на трите баби и съответно можете да спечелите награда. Аз се включих, защото ми стана интересно и забавно самото представяне на играта и логото: “ДЯДО КОЛЕДА НЯМА СЛАВА НА КУЛИНАР,ЗАТОВА ТАЗИ ГОДИНА ПОКАНИХМЕ БАБА KОЛЕДА!“
След като разгледах бабите и си избрах едно от ястията, се замислих и за моите баби.
Реших, че е крайно време да отида и при двете ми останали съкровища, и да науча повече за обичайте, ама истинските обичай преди повече от 50 години.
Да науча как са живели, какво са готвели, как са го правили?
Отдавна се канех да направя това, но все го отлагах. Щастлива съм, че имах възможността да проведа този разговор и с двете ми баби и да получа толкова ценна информация.
KRINA,
благодаря ви, че ме вдъхновихте!
Отидох до баба Райна, тя е майка на моята майка, и както споменах е на 85 години. Тя все още се труди и обработва двора. С огромно желание седнахме в малката и топла стая, и тя започна разказа си. Преди повече от 60 години, когато е била млада снаха, са приготвяли традиционна трапеза на Бъдни вечер, за този край на България от следните ястия: постни сарми, постен боб, ошав, хляб от квас, точена баница с тиква, орехи и сушени плодове. Ястията за Бъдни вечер са били приготвяни с наличните продукти, живеели са бедно, само с това, което са си произвели и отгледали сами.
Повярвайте ми, пренесох се в онова време…
Попитах баба, дали е използвала гювеч, някакви допълнителни продукти от познатите днес, тя каза категорично “Не”.
Ястията са се готвили в тенджера на малка печка на дърва. Хляба се е пекъл в пещ.
Изненадах се, че сарми с няколко продукта могат да се получат толкова вкусни, дори и постни ( както спомена съпруга ми).
Ние днес разполагаме с изобилие от продукти и възможности, но понякога по-оскъдните на съставки ястия са не по-малко вкусни.
Изслушах баба и се втурнах към изпълнение на нейната рецепта. В състава си, сармите на баба имат следните продукти: ориз, зелеви листа, праз, червен пипер, сол, червен пипер и олио.
Комбинирани идеално в перфектни постни сарми.

Съставки
Стъпки за изпъление
1

Рецептата е много лесна и с много малко продукти, както се убедихте сами.
Нарежете праза на ситно. В подходящ тиган сложете олиото, когато се сгорещи добавете праза, гответе няколко минути, като започне да омеква добавете червения пипер. Направете запържване на пипера за няколко минути и добавете ориза.
Разбъркайте енергично.

2

След минута добавете малко вода, когато се изпари останалата вода. Ориза не трябва да се сготвя на тигана, трябва само леко да смени цвета си.
Когато употребите водата и тя се усвой, махнете ориза от огъня и го оставете за няколко минути, за да почине, посолете го.

3

През това време вземете тенджерата, в която ще варите сармите. Сложете една чиния на дъното, а върху чинията няколко листа кисело зеле. Започнете да оформяте сармите. На снимките сармите ми са по-едри, но в нашия край са се правили точно такива.
Подредете завитите сарми в тенджерата, разположете върху тях още няколко листа, и притеснете с чиния.

4

Напълнете тенджерата с вода, толкова, че да покрие чинията.
Сложете на котлона и пуснете на умерен огън. Не трябва да е силно, а да се варят по-бавно около 2 часа, 2 часа и поливна.

5

Готовите сарми се поръсват с червен пипер.
Толкова вкусни се получиха, че си ги хапнахме още топли.

Абонамент
Абонамент

Въведете вашия email адрес, за да се абонирате за нашия сайт и да не пропуснете някоя от следващите рецепти!

Финални думи

За пореден път се убедих, че нашите скъпи баби знаят как се готви и то с малко продукти.
Очаквайте и другите рецепти, които изпълних по препоръка на другата ми баба Фанка, която е малко по-млада, но също толкова стриктна в изпълнението на традиционните Строевски рецепти.
Благодаря на приятели от KRINA, че запалиха в мен желанието да споделя историите на моите баби, както и техните рецепти, които съм сигурна, че ще се запазят за още дълги години.
Аз обещавам, че ще ги съхраня!

Подобни рецепти
Филтрирай